Основи безпечного харчування і кулінарні шедеври для всієї родини


Опубликованно 08.02.2018 07:24

Основи безпечного харчування і кулінарні шедеври для всієї родини

Майже 20 років в Україні тривають дебати серед представників масложирової промисловості, медицини, Госпродпотребслужбы, громадських організацій по захисту прав споживачів та різних лабораторій якості. В центрі обговорення і суперечок був і залишається відкритим питання: що вибрати споживачу для безпечного харчування — масло, рослинно-вершкову суміш або маргарин?

Ми пропонуємо корисну споживачу інформацію, щоб раз і назавжди допомогти йому визначитися з вибором. Давайте по черзі розглянемо кожен з продуктів і зробимо висновки.

Вершкове масло — високо жирний харчовий продукт, який виготовляється із вершків молока. Жир та інші речовини вершкового масла мають дуже високу засвоюваність (96-97 %). До складу масла входять містяться в молоці білки, вуглеводи, вітаміни А, D і Е, мінеральні речовини й вода. З мало корисного, олія містить природні трансжири (до 8 %) і холестерин.

Важливо! Трансізомери жирних кислот (трансжири) можуть бути природними і створеними штучно. Природні трансжири виникають природним шляхом у результаті життєдіяльності бактерій багатокамерного шлунка жуйних тварин і зберігаються в м'ясних і молочних продуктах в кількості 5-8 %.

Спред і рослинно-вершкова суміш — це харчовий продукт, який виготовлений з натуральних вершкового і рослинного масел. Для виготовлення спредів або сумішей, вершкове масло змішується з рослинним, яке перекладається в тверду консистенцію за допомогою процесу переетерифікації. Застосування цього сучасного процесу дозволяє уникнути утворення великої кількості транс-жирів.

Завдяки рослинній олії в складі, вміст холестерину в спреді і суміші мінімально, а також спреди та суміші багаті цінного Омега 3, яка не синтезується організмом людини, але вкрай необхідна для життєдіяльності. Спреди та суміші — це хороша альтернатива маслу і за складом, і за впливом на організм, і за ціною.

Підтвердженням служить унікальний проект фінів «Північна Карелія», яким вдалося за рахунок часткової заміни в раціоні харчування вершкового масла на спред і рослинно-вершкову суміш знизити рівень холестерину у населення до нормального. В результаті середня тривалість життя населення зросла на 13 років, а ризик серцево-судинних захворювань знизився в 7 разів. Сьогодні проект «Північна Карелія» став відомий всьому світу і прикладом фінів йдуть мільйони європейців і американців.

Важливо! Частка транс-жирів (штучних) у спредах обмежена 8 % за ДСТУ. Чим менше відсоток вмісту трансізомерів, тим безвреднее продукт для здоров'я.Порівняльні показники за ДСТУ (середні значення):

Маргарин— це емульсійний продукт, виготовлений з рослинних жирів, підданих технології гідрогенізації, щоб рідкі рослинні жири стали твердими. Дана технологія виникла ще в кінці 19-го століття і, на жаль, у процесі гідрогенізації у великій кількості утворюються шкідливі для здоров'я трансізомери жирних кислот (до 40 %). Згідно зі світовими дослідженнями, вживання в їжу високої кількості транс-жирів загрожує безліччю серйозних захворювань, включаючи ожиріння, інфаркти та інсульти, безпліддя чоловіків і жінок і навіть онкологія.

Таблиця вмісту транс-ізомерів у різних жирах (за даними ВООЗ – Всесвітня Асоціація охорони Здоров'я)

Для більшої переконливості, ми наведемо результати незалежної експертизи масложирового ринку України. Основою тестування вибіркових зразків суміші, спреду і маргарину є вміст транс-жирів і відповідність складу продукту маркування на упаковці.

«Центр Експертиз "Тест" провів дослідження двох категорій продукції: спредів/сумішей і маргаринів. Всіх їх перевірили на вміст транс-жирів, щоб визначити їх безпеку за цим показником. Приємно порадувала мінімальним вмістом транс-жирів рослинно-вершкова суміш "Тульчинка" - 2,4 % (при нормі до 8 %), «Фермерський» Народний продукт", з вмістом трансжирів 5,7 % і 7,1 % відповідно, в той час як вміст транс-жирів в маргаринах досягає 38 %», - глава Центру Експертиз «Тест» Валентин Безрукий.

Висновки:

Вершкове масло — натуральний продукт, звичний для нашого раціону і корисний для організму.

Спред і рослинно-вершкова суміш — натуральний дієтичний продукт, що сприяє здоровому рівня холестерину в організмі завдяки рослинному маслу в складі. Рівень транс-жирів регулюється державою і не повинен перевищувати 8 %, що безпечно для здоров'я. Рекомендується як дієтичну альтернатива маслу, а так само для кулінарії і випічки.

Маргарини — емульсійний низькоцінової продукт з рослинних жирів з високим вмістом трансізомерів і низьким рівнем холестерину. З-за емульсійного походження продукт не смачний при споживанні в чистому вигляді. А з-за високого рівня транс-жирів використання маргарину навіть для випічки і смаження небезпечно для здоров'я.



Категория: Фитнес