Перевірено: дієта для підшлункової залози, яка стане справжнім порятунком


Опубликованно 10.03.2018 00:52

Перевірено: дієта для підшлункової залози, яка стане справжнім порятунком

Коли в організмі відбувається збій, страждає не тільки загальне самопочуття, але і стан всіх органів, адже саме їх зв'язок забезпечує повноцінну роботу системи. Підшлункова залоза, як вважають багато хто, не даремний орган і від її здоров'я залежить вироблення ферментів, відповідальних за перетравлення їжі, а також інсуліну, брак якого може призвести до цукрового діабету.

Тільки від захворювань підшлункової ніхто не застрахований — у кожного може відбутися збій, який можна скорегувати правильним харчуванням. ХОЧУ.иа розповість, якої варто дотримуватися дієти при хворобах підшлункової залози.Як проявляються хвороби підшлункової залози?

Найпоширенішим захворюванням, яке вражає підшлункову залозу — це панкреатит (як правило, хронічний). Часто він виникає після перенесеної гострої патології і характеризується чергуванням загострення і ремісії. Захворювання характеризується запальним ураженням підшлункової залози, зміною секреторної функції, здавленням прилеглих органів і закупорки проток. Як результат — серйозний збій роботи кишечника і всіх органів.

В період загострення, панкреатит проявляється у вигляді болю, нудоти, блювоти, відсутністю апетиту. Людині не те що не хочеться їсти, йому просто дуже важко ходити, лежати, сидіти.

Зняти напад можна тільки в лікарні з допомогою крапельниць, уколів, суворої дієти і прийому лікарських препаратів. Ігнорувати симптоми не в якому разі не можна, оскільки вчасно не надана медична допомога може обернутися сумними наслідками.Дієта при хвороби підшлункової залози: дозволені і заборонені продукти

При захворюваннях підшлункової залози призначають щадну дієту, повністю виключає спиртні напої, жирну, солодку і смажену їжу, а також продукти, що містять прості вуглеводи, екстрактивні речовини і грубу клітковину. Дієтологи радять приймати їжу 5-6 разів на день невеликими порціями, щоб вона легко перетравлювалася і не перевантажувала підшлункову залозу.

Їжу готують виключно на пару, варять або тушкують, можна запікати. Перед вживанням обов'язково охолоджують до температури 30-60 градусів — це дозволяє не допустити подразнення шлунка і навантаження на залози травлення.

Сіль у раціоні рекомендується мінімізувати, а якщо вийде — зовсім виключити хоча б на перший час, поки робота органу не прийде в норму. В якості основних продуктів варто приділити особливу увагу тим, які багаті білком (він повинен становити 1/3 раціону) — м'ясо, риба, молочні продукти. Енергетична цінність дієти для підшлункової залози не повинна перевищувати 1800 ккал.

Переважно увагу варто приділяти рідкої і напіврідкої їжі у вигляді каш, пюре, супів та інше. Строгу дієту при хвороби підшлункової залози варто дотримуватися близько 2-3 тижнів після нападу, після чого можна поступово розширювати меню і в кінцевому рахунку повернутися до звичного раціону.

При дієті для підшлункової залози дозволяється вживати підсушений пшеничний хліб, овочеві і круп'яні супи, варені і свіжі овочі (крім капусти), м'ясо, птицю і рибу нежирних сортів, варені яйця або у вигляді омлету, кисломолочні продукти, крупи, вироби з тіста з борошна вищих сортів, некислі фрукти і ягоди, натуральні киселі, компоти і соки, вершкове і рослинне масло.

Не забувайте дотримуватися питний режим, оскільки захворювання підшлункової залози супроводжуються великою втратою води. Рекомендується випивати не менше 2-х літрів чистої води в день — вона і відновить баланс, і налагодить роботу кишечника.

Під час загострення панкреатиту варто повністю виключити і мінімізувати вживання надалі газованої води, житнього хліба, смажені, солодкі, жирні, гострі і копчені продукти, консерви, надто холодні та гарячі страви, здобні булочки, міцні бульйони і наваристі супи, фаст-фуд, жирні сорти риби, м'яса і птиці, яйця некруто і у вигляді яєчні, пироги, маринади, кислі ягоди і фрукти, кава і какао.Дієта при підшлунковій залозі: тижневий раціон

Понеділок

Сніданок: вівсяна каша, слабкий і несолодкий чай.

Другий сніданок: картопляні або морквяні котлети на пару.

Обід: овочевий суп-пюре, відварна риба чи курка.

Полуденок: печені яблука.

Вечеря: парові овочі і фрикадельки.

Вівторок

Сніданок: паровий омлет і компот.

Другий сніданок: запечені овочі.

Обід: молочний суп.

Полуденок: сирна запіканка.

Вечеря: картопляне пюре з відвареним м'ясом, фруктовий сік.

Середа

Сніданок: гречана каша, несолодкий чай.

Другий сніданок: склянка кефіру або нежирного йогурту без добавок.

Обід: відварені овочі і риба, стакан киселю.

Полуденок: домашнє вівсяне печиво і компот.

Вечеря: овочеве пюре.

Четвер

Сніданок: рисова каша, чай.

Другий сніданок: сухарики з відваром шипшини.

Обід: гарбузовий суп-пюре з паровим м'ясом.

Полуденок: омлет і склянку морсу.

Вечеря: тушкована рагу з кролика.

П'ятниця

Сніданок: манна каша, компот.

Другий сніданок: варене куряче м'ясо, трав'яний відвар.

Обід: нежирний рибний суп.

Полуденок: запечені фрукти.

Вечеря: відварна телятина з рисом.

Субота

Сніданок: сирна запіканка і склянку несолодкого чаю.

Другий сніданок: фруктовий салат.

Обід: парові котлети і відварні макарони з борошна вищого сорту.

Полуденок: сухарики з натуральним йогуртом.

Вечеря: тефтелі з гречаною кашею і кисіль.

Неділя

Сніданок: молочний суп і склянку фруктового соку.

Другий сніданок: сир з молоком.

Обід: варене м'ясо і гречаний суп.

Полуденок: кисіль з сухариками.

Вечеря: морквяний сік і рибна запіканка.

Така дієта не тільки допомагає знизити навантаження на підшлункову залозу, але і налагодити роботу кишечника, виводить з організму шлаки і токсини, допомагає схуднути і привести своє тіло в порядок.

Також наші читачки рекомендують: вчені назвали продукт, який найкраще спалює жир.



Категория: Фитнес